TEMA 12: EL BAPTISME DE JESÚS (1r curs)

Pàgines de la 50 i 51 del primer quadern

ELS OBJECTIUS:


 • Conèixer la Fe: Jesús, abans d’iniciar la seva vida pública, va rebre de Joan el «Baptisme de conversió pel perdó dels pecats» (Lc 3,3). Encara que Ell estava sense pecat, va voler rebre’l perquè Jesucrist és l’Anyell de Déu que lleva el pecat del món (Jn 1,29). El baptisme de Jesús és la prefiguració del nostre baptisme (CEC,105).
 • Iniciar en la litúrgia: Ajudar a descobrir l’aigua com a signe del baptisme i els llocs (baptisteri i piques o piles d’aigua) i moments de la litúrgia (baptisme, aspersió, benediccions).
 • Viure la Fe: La humilitat és una virtut cristiana decisiva, que aprenem de Jesús: sense necessitar el baptisme de Joan, Jesús es posa a la fila dels pecadors per mostrar el seu amor cap a tots.
 • Ensenyar a pregar: Valorar molt la pregària final d’avui i incular-la als moments en què entrem a l’Església: Senyor, des del dia del meu Baptisme sóc el teu fill estimat i sé que ets el nostre Pare.
 • Encoratjar a la vida cristiana i a la missió: Com Joan, el cristià també anuncia la vida del Messies i desvetlla en els altres les ganes de seguir Jesús.

ELS PASSOS DE LA SESSIÓ D’AVUI


 1. Resem i passem llista.
 2. Prenem el catecisme a les pàgines 40 i 41 i llegim el tema. Fixem-nos que Jesús ja s’ha fet gran (quan Jesús tenia uns trenta anys va començar la seva vida pública. Va anar al riu Jordà…). Ens adonarem que Sant Joan Baptista és un personatge que ja coneixem (sessió 9a). Mirarem el mapa de Palestina i el relacionarem amb el que vam dibuixar setmanes enrere (sessió 8a). Veurem que hi surt sovint la paraula «pecat» i sabrem què significa a partir del que hem treballat en l’activitat anterior.
 3. Fem l’activitat de la pàgina 50 del quadern. Com tots, en Carles no sempre té la mateixa actitud. A vegades fa les coses bé i a vegades no. Es tracta de dibuixar amb unes línies senzilles el seu rostre a partir de determinades situacions. La fórmula que es presenta en la solució de l’activitat pot ajudar a aconseguir-ho.
 4. Feta l’activitat dialoguem amb els nens sobre els resultats: actuar bé ens fa estar contents, fer les coses malament ens deixa tristos. Quan el que fem és greu, els cristians diem que hem fet un pecat: pecar és dir «no» a l’Amor de Déu, desobeint els seus Manaments. Es trenca o debilita la nostra relació amb Déu, fa mal als altres i a nosaltres mateixos. Aquesta és una situació que ens acompanya durant tota la nostra vida: sempre hem de tenir ganes de canviar, de «convertir-nos».
 5. Tornarem a l’activitat de la pàgina 50 del Primer Quadern, que ja hem realitzat, fixant-nos en una de les cares que representa el Carles quan el culpen d’una cosa que no ha fet. Descobrirem
  elements importants del baptisme de Jesús: sense necessitar el baptisme de Joan, Jesús es posa a la fila dels pecadors per mostrar el seu amor envers tots.
 6. Com a resum de què hem llegit i comentat, escrivim les paraules que diu Déu en el moment del baptisme de Jesús, en les línies del dibuix que tenim a la pàgina 51 del quadern. En fer-ho, tornarem a repassar i comentar la resposta a la pregunta que ens fèiem a la sessió anterior: la pregunta que tenim formulada en el catecisme: Qui es Jesucrist? Jesucrist és el Fill de Déu fet home.

Solucions:

SOLUCIÓ: “AQUEST ÉS EL MEU FILL, EL MEU ESTIMAT”